вторник, 17 февраля 2009 г.

Illuka mõis

Kõrvalmõis: Dubniku.




Illuka mõis on rajatud 1657. aastal Gerdhard Lode poolt. 18. sajandil kuulus mõis von Wiegellidele. 1756. aastal müüs kapten Lawrenty won Wiegell Illuka mõisa kapten parun Johann Georg Rosenile.



1882. aastal said mõisa omanikeks vennad Konrad, Oskar ja Eduard won Dieckhoffid. 1885 alustati uue peahoone ehitamist Friedrich Modi projekti järgi. 1888. aastaks valmis ühekorruseline, tugevasti eenduva kõrge keskrisaliidiga hoone.



Mõisa peahoone on kahekorruseline kivihoone. Fassaad on sümmeetriline, horisontaalselt rõhutatud. Keskrisaliit tipne gootikale omase rinnatise ning tornikestega astmikfrontooniga. Risaliidil, nagu ka kogu ülejäänud hoonel, on kaarjate karniisideg renessanslikud aknad. Risaliidi keskosas paikneb väheldane sepisvõrega rõdu. Katuseäärt ilmestavad laiad ehiskarniisid. Hammaskarniisid kaunistavad ka korstnaid. Sisekujundusest on taastatud parkettpõrand, seinte ja lagede kipsdekoorid ning korruseid ühendav nikerdustega trepp. Omapärased on pastelsetes toonides saal ning hoone soklikorrusel asuv sammastega söökla.



1912. aastal müüsid vennad Dieckhoffid mõisa Claus Eugen von Nottbeckile. Peale võõrandamist asus hoonesse kohalik kool.

Комментариев нет:

Отправить комментарий